SoftwareOne voorspellingen: 2025 draait om duurzaamheid, kwantumcomputing en nieuwe AI-toepassingen  

Het jaar 2025 staat volgens SoftwareOne in het teken van razendsnelle technologische ontwikkelingen die mede aangedreven worden door AI. In 2023 werd er enthousiast met AI geëxperimenteerd en 2024 was het jaar waarin AI dankzij ChatGTP en Microsoft Copilot gemeengoed werd op de werkvloer. Hierdoor ontstond er bij bedrijven ruimte voor nieuwe strategische en creatieve initiatieven. Welke spannende kansen, gevaren en mogelijkheden biedt het jaar 2025 ons?

1. Meer aandacht voor wet- en regelgeving AI  

Vanaf februari 2025 worden compliance regels van kracht die bepaalde risicovolle vormen van het gebruik van AI-systemen verbieden. Live gezichtsherkenning en emotieherkenningstechnologie vallen dan onder de Europese AI wet en worden verboden.  De volledige implementatie van de wet duurt wel tot 2027, wat betekent dat bedrijven die AI-systemen inzetten of leveren alert moeten blijven op alle aanpassingen  in de nieuwe regelgeving. 

“Een evenwichtige benadering van risico’s is van belang voor het succes van de generatieve AI-strategieën van cloud-bedrijven,” zegt Alex Galbraith, CTO, Cloud Services bij SoftwareOne. “De meeste bedrijven zullen volgend jaar AI -toepassingen inzetten. Maar om echt onderscheidend te zijn, moeten organisaties kijken op welke manier AI het beste helpt bij het verbeteren van bedrijfsprocessen. Een van de pijlers van de AI-wet is het bevorderen van AI-kennis. Om dit te bereiken, is het voor bedrijven van vitaal belang om proactief te zijn en duidelijke governance-structuren op te zetten en een heldere AI-visie en -strategie te ontwikkelen. Op deze manier zijn organisaties  voorbereid op de culturele, procesmatige en technische veranderingen van de toekomst.”  

2. Duurzaamheid in de cloud speelt belangrijke rol

De vraag naar stroom neemt door het toenemende gebruik van AI en cloud computing-mogelijkheden elk jaar toe. De verwachting is dat het stroomgebruik van datacenters  in 2030 met 160% is gestegen. Ondanks dat technologiebedrijven proberen om de CO2 uitstoot te verminderen, zal de stijgende vraag naar stroom tegen 2030 waarschijnlijk resulteren in een uitstoot die gelijk staat aan 2,5 miljard ton kooldioxide, volgens recentelijk onderzoek. In de toekomst zullen cloudproviders hun klanten milieuvriendelijkere oplossingen en een transparante CO2-boekhouding bieden. Denk aan datacenters die werken op hernieuwbare energiebronnen en energiezuinige infrastructuur, om zo hun uitstoot te verminderen. Nieuwe wetgevingen, zoals de EU-richtlijn voor energie-efficiëntie, verplichten datacenterexploitanten om hun energieverbruik te rapporteren. Met als gevolg dat datacenters robuuste mogelijkheden voor gegevensanalyse nodig hebben om te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van informatieverschaffing. Dit omvat ook gegevensoptimalisatie om inefficiënties te vinden, waarmee het energieverbruik verminderd wordt. 

 “FinOps is een operationeel raamwerk dat organisaties helpt hun bedrijfswaarde te maximaliseren door middel van cloudtechnologie,” legt Galbraith uit. “Het is een belangrijk hulpmiddel bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. FinOps helpt de kosten te optimaliseren en een efficiënter gebruik van de cloud te stimuleren. Daardoor is er minder energie nodig om cloudresources te laten draaien. Elke dollar die wordt bespaard op clouduitgaven leidt tot een vermindering van de CO2-voetafdruk. Met andere woorden: kostenefficiëntie staat gelijk aan verantwoordelijkheid nemen voor het milieu.” 

3. Toenemende investeringen in AI-cyberbeveiliging

De financiële en reputatieschade van een inbreuk, aanval of cyberincident kan flink aantikken. Cybercriminaliteit kostte bedrijven ongeveer 8 biljoen dollar in 2023. Dit is een duizelingwekkend bedrag, en men verwacht dat dit zal stijgen tot bijna 24 biljoen dollar in 2027. AI-technologie kan een significante impact hebben op het verbeteren van cyberbeveiliging. Denk aan geavanceerde detectie van bedreigingen en het minimaliseren van menselijke fouten, maar ook geautomatiseerde respons bij incidenten. Het rendement op investeringen voor bedrijven die hun beveiligingsinitiatieven versterken en kwaadaardige activiteiten afweren met behulp van AI is groot. 

Maar niet alleen bedrijven maken gebruik van AI, ook cybercriminelen zijn fervente AI-gebruikers. Gartner voorspelt dat in 2028 maar liefst een kwart van de bedrijfsaanvallen terug te voeren is op cybercriminelen die AI-toepassingen gebruiken om bedrijven schade toe te brengen. Ravi Bindra, CISO bij SoftwareOne: “Om gelijke tred te houden met geavanceerde AI-bedreigingen, moeten bedrijven vuur met vuur bestrijden en hun verdediging bewapenen met AI-tools om bescherming te bieden tegen kwaadaardige aanvallen. AI zet geavanceerde algoritmen in die bedreigingen in realtime detecteren, voorspellen en aanpakken met een veel hogere snelheid dan traditionele methoden. Investeringen in AI om beveiligingsprocessen, -operaties en -verdediging te verbeteren is dan ook essentieel.”  

4. Kwantumcomputing geeft boost aan clouddiensten

Kwantumcomputing zal in 2025 een groot effect hebben op de clouddienstensector. Door de bliksemsnelle rekensnelheid en efficiëntie in beveiliging en optimalisatie, kunnen we verwachten dat ondernemingen veel voordelen ervaren. Quantum computing zal de komende jaren naar verwachting groeien van $1,1 miljard in 2024 tot $12,6 miljard in 2032. 

“Hoewel we nog aan de vooravond staan is het duidelijk dat kwantumcomputing ervoor zorgt dat organisaties op een andere manier gaan denken over onderzoek, modellering, beveiliging en gegevens,” vertelt Galbraith. Met nieuwe snelheidsniveaus kan kwantum data-analyses verbeteren, productiviteit verhogen en geheel nieuwe producten en diensten vormen die met de huidige technologie nog als ‘science fiction’ werden beschouwd. Industrieën zoals de farmaceutische industrie, die complexe berekeningen nodig hebben voor het ontdekken van medicijnen, cryptografie en financiële modellering, zullen waarschijnlijk de eersten zijn die kwantumcomputing gaan inzetten. De cloud biedt het ideale mechanisme voor toegang tot kwantum, vanwege de toegankelijkheid en schaalbaarheid.  Degenen die al zijn overgestapt op cloudmodellen zullen als eerste profiteren van de voordelen van kwantumcomputing.” 

Bekijk de socials